Opnieuw is er een recordaantal coronabesmettingen vastgesteld. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn er 5.983 besmettingen bij gekomen.
Ook het aantal ziekenhuisopnames is het afgelopen etmaal gestegen. Er werden 69 coronapatiënten opgenomen.
Momenteel is 30 procent van alle patiënten op de IC’s coronapatiënt. De bezetting van COVID- en niet-COVID-patiënten loopt tegen de grens van de IC-capaciteit aan.
Het kabinet kondigt nog geen maatregelen naar aanleiding van de nieuwe cijfers, maar premier Rutte sluit niet uit dat die dinsdag zullen volgen, zo zei hij vrijdag na de ministerraad.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 5983 nieuwe coronagevallen gemeld, en dat is een nieuw dagrecord. Een dag eerder had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5.829 meldingen van positieve tests gekregen. Het aantal ziekenhuis opnames steeg afgelopen etmaal met 69.
In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 34.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Amsterdam telde in het afgelopen etmaal 493 nieuwe besmettingen. In Rotterdam werden 446 positieve tests geregistreerd en in Den Haag 411. In de gemeente Utrecht kwamen er 218 besmettingen bij.
Het aantal sterfgevallen steeg met veertien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren dertien sterfgevallen gemeld.
Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 162.000 mensen in Nederland positief getest. Binnen een maand tijd is het aantal bevestigde gevallen verdubbeld. Op 11 september stond de teller net onder de 80.000. Als het huidige tempo aanhoudt, wordt eind volgende week de 200.000e Nederlander positief getest.
Ook het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen loopt verder op. Het aantal opnames is vrijdag gestegen tot 1.139. Dat zijn 69 patiënten meer dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het merendeel ligt op verpleegafdelingen. 239 van de mensen met de longziekte Covid-19 liggen op de intensive care, een toename van 11 in het afgelopen etmaal.
De grafiek van het LCPS hieronder laat zien dat capaciteit van IC's tegen zijn grens aanloopt met de bezetting van zowel COVID- als niet-COVID-patiënten.
Momenteel is 30 procent van alle patiënten die op de ic's liggen coronapatiënt. "Het aantal covidpatienten in de ziekenhuizen blijft snel stijgen. De prognose is dat er op 13 oktober 1.250 patiënten opgenomen zijn," meldt LCPS.
De maximale capaciteit van ziekenhuizen is vooralsnog niet bereikt, blijkt uit de onderstaande grafiek van het LCPS.
In de afgelopen 24 uur zijn er 11 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 4 ic-patiënten. Donderdag waren dat nog 15 verplaatsingen. Die verplaatsingen gebeuren om te voorkomen dat de druk op ziekenhuizen in gebieden waar relatief veel mensen ziek worden, te groot wordt.
Het kabinet neemt nog geen maatregelen naar aanleiding van de 6000 nieuwe besmettingen op vrijdag en het gestegen aantal ziekenhuisopnames, zo liet hij vrijdag weten tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
Het aantal contacten moet worden verminderd door de genomen maatregelen, zei hij. "Het is nog te vroeg om vast te stellen of deze maatregelen dat resultaat sorteren."
Waarschijnlijk is er dinsdag een nieuwe persconferentie en Rutte sluit niet uit dat dan nieuwe maatregelen worden aangekondigd. "Als het de komende dagen niet verbetert, dan zullen we daar niet aan ontkomen. De komende 72 uur zijn belangrijk. We houden het in de gaten."
De premier wilde niet speculeren over welke maatregelen we eventueel kunnen verwachten. "Je kunt overwegen de hele horeca dicht te doen, en de theaters en alle sport. Of het zo grof zal moeten worden weet ik nu ook nog niet. Maar ik wil dat mensen zich aan de maatregelen houden. Ik wil dat mensen met aandoeningen aan hun hart of met kanker nog op de zorg kunnen rekenen."
Het kabinet komt dinsdag wel met een routekaart. "Een plan voor toekomstige maatregelen zoals die in Ierland gebruiken", aldus Rutte.